O víkendu jsem měl zajímavou diskusi na téma ryby a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Rychlovka, základní informace a fakta jde zjistit zde: http://vitaminy.doktorka.cz/rybi-tuk-aneb-omega/, vysvětluje zásadní skratky EPA a DHA, které jsou na štítku u doplňků.
Co jsou esenciální aminokyseliny se dočtete zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Esenciální_aminokyselina: "...jsou takové aminokyseliny, které živočišný organismus nedokáže syntetizovat de novo a musí být do organismu dodávány s potravou."
Víme, že je dobré jíst ryby; dobře to shrnuje tento článek http://www.svet-kucharu.cz/Okenko-odborniku-P42.html. Body k zamyšlení před tím, než začnete konzumovat ryby denně:
- Znečištění moře (kdo si již nepamatuje, tady je článek o rtuti v rybách http://www.novinky.cz/clanek/108888-rtut-v-nekterych-rybach-muze-skodit-zdravi.html) => nečistoty a toxiny, které jdou do vašeho těla a u typického moderního člověka (s nedostatkem vlákniny a vody) v těle i zůstává - mrkněte na MUDr. Pálovou http://video.google.com/videoplay?docid=-1146427219461739653&hl=en
- Kvalita masa ryby a množství nenasycených mastných kyselin závisí na pohlaví, stáří a samozřejmě druhu ryby - viz google
- Genetika zasahuje - snaha vypěstovat ryby rychle a levně vede k nežádoucím efektům - další zněčištění, nižší kvalita masa a rybího tuku, atd. - viz http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2004012138
Dostal jsem od sestry otázku, proč je Herbalifeline tak drahé; inu protože je vyroben z pravých ryb, žijících v hlubinách moří (daleko od pevniny = znečištění) a zmoha druhů (dosažení lepšího poměru omega3-6).
Pro anglicky čtoucí zde článek, kde nositel nobelovy ceny Lou Ignarro vysvětluje význam omega 3-6 pro vaše srdce.
Žádné komentáře:
Okomentovat