neděle 27. května 2012
Po sladkém se hloupne
Zajímavé. Člověk by řekl, že mozek potřebuje "cukr", a teď to vypadá, že jíst levné sladké pochutiny a slazené nápoje už během 6 týdnů vedou k opaku.
Nedávno vyšla zpráva, popisující experiment, ve kterém krysám kterým podávali vodu slazenou fruktózou, podstatně klesl výkon již po 6 týdnech (snížená aktivita synapsí v mozku). Klesla jim rychlost průchodu bludištěm, zapomínaly trasu. Pokud byly do vody přidány ještě omega mastné kyseliny (chrání synapse), dopad nebyl tak znát.
Co je za sníženou aktivitou synapsí v mozku? Krysy napájené vodou s fruktózou vykazovaly inzulinovou rezistenci. Inzulín je zásadní pro kontrolu cukru v krvi. Nicméně inzulín má jinou křivku vstřebávání, než cukr a prochází hematoencefalickou bariérou do mozku a tam ovlivňovat synaptické funkce neuronů. To může mít vliv na náš "mentální výkon".
Více: http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/1061074
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat