pondělí 22. června 2009

Játra a detoxikace - start diety

Játra se angicky řeknou liver a to naznačuje live, čili život. Jsou zásadním filtračním orgánem a vetšina lidí svou játru přetěžuje (velká konzumace masa a živočišných tuků, alkohol, drogy) a nejde svým stravováním a životním stylem v souladu s jejich detoxikační funkcí.

Příklad: toxické látky se váží na tuk a při hubnutí (a pohybu), kdy dochází k jejich uvolňování, musí perfektně fungovat detoxikace (funkce játry a ledvin + nastartovaný pitný režim = odvoz z těla, podílí se vláknina a další...)

Proto musí každá dieta začít u detoxikace (a "revitalizace" játry) - jinak se hubnutí projeví formou únavy a vůbec je člověku zle - kdy jedním z důvodů je vnitřní "otrava" uvolněnými toxiny.

A že těch toxických látek nebude málo: člověk sní za rok 6t jídla, z toho v současnosti připadá 250kg chemikálií, které tělo nezná a neumí zpracovat. Příklad z praxe: Mladý kluk, 170cm výška, vážil pouhých 48kg! – přivedl ho jeho otec, začal s výrobky, po 14 dnech zchudnul dalších 2kg, dostal strach, ale vydržel, jednalo se totiž o odpad v těle, který musel ven, po té přibral 12kg do svalové hmoty! Drží si to několik let.

Aktuální pořad Ženšen, ve kterém se dovíte jak vypadají zdravá a nemocná játra.

Pár poznámek:
  • Perfektně odrážejí životní náš životní styl
  • Málo pohybu, mnoho tuku = játra "ztučňují"
  • Jaterní onemocnění probíhá skrytě - jestliže funguje alespoň 10% buněk, játra jsou schopna fungovat, tj. nemoc se manifestuje až když je pozdě (nelze očekávat, že stačí reagovat na nějakou bolest)
  • Jak chránit játra: malé množství toxinů, dlouhodobě nepřetěžovat
  • Kombinace léku při onemocnění může vést k přetížení játry (již jsem zmiňoval, že většina onkologických pacientů umírá nikoliv na vlastní rakovinu, ale jako důsledek léčby selhávají játra a ledviny - viz např. Helena Růžičková)
A MUDr. V. Řehák dodává na závěr: většině pacientů by ke zlepšení stavu nebo předcházení stačilo dobře se stravovat a přiměřeně alkoholu. U toho to vše začíná a často i končí.

Žádné komentáře:

Okomentovat