středa 27. října 2010

Negativní spirála: léky na cholesterol mohou mít nežádoucí účinky na mozek

Minulý týden v Helsinkách jsme nastartovali jeden z nejzajímavější projektů, do kterého jsem se kdy "namočil" - transformace organizace (tj. 20tis. lidí) na tzv. štíhlou (angl. Lean) organizaci.

Při té příležitosti jsme rozebírali syndrom negativní spirály, kdy na základě špatných rozhodnutí vznikají problémy, na které reagujeme rychlým protiopatřením, které je ale často taktéž chybné a způsobuje další problémy, na které opět chybně reagujeme, až se najednou ocitáme v nesnesitelném časovém tlaku a režimu "neustálého hašení požáru", kdy není čas na inovaci a zlepšování, jen mírnění negativních dopadů... Bludný kruh, ze kterého zdánlivě není cesty ven.

Podobný "bludný vzor" vidím i v moderní medicíně: mocnou racionální analýzou jsme rozebrali lidské tělo na součástky a syntetizovat léky, které mají řešit ten či onen problém. Dřív nebo později se ale projeví jistý nedostatek, neboli nežádoucí vedlejší efekt, který je potřeba potlačit jiným "lékem"...

Příkladem z poslední doby je výzkum vedlejších efektů léků na cholesterol - léky ze skupiny statinů mohou mít negativní účinky na mozek - statinů viz článek Statiny a lidská paměť. Cholesterol má špatnou pověst, ale je velmi důležitou částí lidského těla a mozek je na něj zvlášť bohatý. Tak se reaguje na problém cholesterolu v krvi, aby se ochránily cévy, místo hledání příčiny (nevyvážená strava) a hledání řešení v souvislosti s příčinou (nikoliv reakce na efekt), které nám nabízí sama příroda - návrat k harmonickému stavu. Co to znamená?

Cholesterol se dělí na tzv LDL - špatný, který může způsobit kardiovaskulární onemocnění, a HDL - dobrý, který naopak srdce chrání. Zásadní faktor cholesterolu v krvi kupodivu není množství cholesterolu v potravě (např. mýtus kolem škodlivosti žloutku), ale přítomnost tuku v potravě - souvisí si to asi s játry, ale do toho není potřeba zabíhat. Podstatné je, že tzv. nasycené tuky (mastné kyseliny) zvyšují hladinu špatného cholesterolu a naopak ty nenasycené toho dobrého. No a tady se dostáváme ke známému příběhu o tom, že bychom měli snižovat živočišný tuk v potravě - máslo, sádlo (a výrobky z nich jako sušenky, koláče, atd.), salámy a samozřejmě trans tuky a naopak více rostlinného a rybího tuku (- více na toto téma: Cholesterol: dobrý, špatný a průměrný.)

To je cesta z bludného kruhu neustálého hašení požáru.

Žádné komentáře:

Okomentovat