úterý 28. prosince 2010

Listová zelenina může snížit riziko cukrovky

Výzkumný tým ve Velké Británii tvrdí, že strava bohatá na zelenou listovou zeleninu může snížit riziko cukrovky.

1.5 porce zelí nebo špenátu denně sníží cukrovku 2. typu o 14%, jak uvádí British Medical Journal. Vliv jiné zeleniny nebyl tak podstatný. Přesto odborníci nadále doporučují 5 porcí zeleniny denně pro její další pozitivní vlivy.

Jejich závěr vychází z analýzy dat studií 2200 dospělých.

Není úplně jasné, proč zrovna listová zelenina jako špenát nebo zelí má takový preventivní charakter. Jedna z možností je vysoký obsah antioxidantů jako je vitamín C, jiná teorie hovoří o vysokém obsahu hořčíku.

Přestože se o příjmu pěti porcí zeleniny denně píše a mluví mnoho, ještě zdaleka není běžnou součástí jídelníčku nejen v Británii, ale zdaleka ani v Česku. Proto jsou v 21. století tak důležité doplňky stravy.

Původní článek: http://www.bbc.co.uk/news/health-11028825

Žádné komentáře:

Okomentovat