pondělí 27. června 2011

Studie: Vitamín D snižuje krevní tlak

Nezřídka se stává, že klienti s nadváhou, kteří dlouhodobě trpí vysoký tlakem, se po půl ročním programu dostávají do situace, kdy jim doktor sníží léky na snižování tlaku nebo léky musí vyřadit z důvodu naopak nízkého tlaku. Nejde o žádnou vědu - snížení tuků v těle pomáhá nižšímu cholesterolu (vztah jsme probrali v jednom z dřívějších příspěvků) a jak ukazuje studie níže, vztah existuje i na úrovni vitamínů:


Shrnutí: V nové průřezové studii zahrnující 223 lidí byl ukázán vztah mezi solí, aktivitou reninu v plazmě a vitamínem D. Vitamín D se pozitivně podílel na vyrovnání tlaku těchto pacientů s hypertenzí. Autoři studie docházejí k závěru, "Tyto výsledky podporují a rozšiřují dřívější důkazy o tom, jak vzájemné působení soli, RAS, a vitamínu D ovlivňuje tlak při hypertenzi."

Reference: "25-Hydroxyvitamin D is associated with plasma renin activity and the pressor response to dietary sodium intake in Caucasians," Vaidya A, Forman JP, et al, J Renin Angiotensin Aldosterone Syst, 2011 Feb 17; [Epub ahead of print]. (Address: Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, USA).

Žádné komentáře:

Okomentovat