sobota 11. října 2008

Malé chodící popelnice

Bohumil Pečinka v reflexu č. 40 zpovídal šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka, článek je online zde: http://reflex.cz/Clanek33811.html

Zmiňuje, jak supermarkety, vycházející z předpokladu - zákazník chce nejnižší cenu -, vyrábí levnou náhražku jídla, která krom nízkých chuťových kvalit samozřejmě do těla dodává chemii a nedodává, co dodat má, tj. živiny.  

Několik citací k zamyšlení:
"Možná by stačilo lidem opakovat, že platí zákon zachování energie. Když maso s kostí na debrecínku stojí sto deset korun za kilo a pak se zpracované prodává za devadesát korun, tak asi není něco v pořádku.
Co uděláte, abyste dosáhl takové ceny? Naperete do toho vodu, lepidla, éčka, dochucovadla, byť přírodně identická, a další věci. Stojí to sice málo, ale nedá se to jíst. Když vidím, že točený salám stojí třicet korun za kilo, říkám si: Pro koho to je? Pro psa? Ale ani jemu to přece nemůže chutnat."

Nebo:
"To je věc, která v životě neviděla sýr nebo hrozny a většinou je vyráběna z popudu supermarketů. Zkuste si dát kuřecí hamburger. To nevidělo maso, to jsou rozemleté kosti z kuřat.

Takže to je maso kuřecího typu?

Neboli separát. V této zemi masově žereme separáty, řekněme si to už jednou jasně. To je hlavní vklad supermarketů do kulinářské kultury České republiky. Rád chodím k živnostníkům, kteří se specializují na určité druhy potravin, to je snad jediná alternativa. Jsou to vesměs srdcaři. Přijdu na Smíchov k uzenáři Janu Sváčkovi. Vidím, že tam přišla stará paní a říká: Vy máte ale drahé buřty. On jí odpoví: Ano, paní, ale ty jsou z masa. Paní pobaveně zareaguje: A z čeho se asi buřty dělají? On jí řekne: Ze sóji, mouky a vody. Pak jí dá ochutnat nějakou uzeninu a ona odpoví: Jé, to je buřt, jaký jsem jedla naposled před válkou. A to je celý zázrak gastronomie."

Ten, kdo odebírá klobásky nebo maso od známého na vesnici, ví, o čem je řeč. Nedávno jsem dostal domácí česnek (česnek jím v podstatě denně a samozřejmě na zahradě už dávno nepěstujem) - ten rozdíl jsem poznal i já: tvrdý jak kedlub, štavnatý, ostrý. Ještě chci dát odkaz na dokument, kde porovnávali ovoce ze zahrady a z obchodu - když něco vydrží na pultu 14 dní a pořád to vypadá jako čerstvě utrhlé, pak od toho nejde čekat stejné množství vitamínů a vlákniny. Bohužel spousta rozumných a vzdělaných dietologů (i rozumnehubnuti.cz) vychází z předpokladu, že běžně dostupná zelenina a strava má množství živin "podle norem" - bohužel to tak není.  

Na stránkách Stop obezitě je možno najít databázi potravin - vybírám úryvek z popisu vysočiny:
"Při redukci váhy bychom měli omezit uzeniny. Spíše než zdrojem bílkovin jsou zdrojem vysokého procenta skrytého tuku, cholesterolu a soli. Uzeniny se často skládají z méně kvalitních rozemletých částí masa, tuku, mouky, vody, uzenářského aromatu,přísad a koření a značného množství pomocných látek (dusitanové soli, barviva, nadbytek kuchyňské soli a pod). Díky zpracování obsahují uzeniny další nežadoucí látky, které se mohou podílet na vzniku nádorových onemocnění (rakovina prsu, tlustého střeva). Do jídelního lístku je zařazujeme co nejméně a vždy vybíráme varianty s nejnižším obsahem tuku (šunky, salám šunkový, šmakoun). Je vhodné doplnit uzeniny zeleninou, luštěninami, celozrnným pečivem). Obsah tuku je navenek stěží rozeznatelný a často ani není na masných výrobcích uvedeno složení. Při konzumaci 100 g tohoto salámu si vyčerpáte 40% denní energetické dávky určenou pro redukci váhy a vyčerpáte si celou dávku tuku. Navíc se jedná o tuk živočišný, a tudíž obsahuje salám i hodně cholesterolu (měli bychom přijímat 1/3 tuku živočišného a 2/3 rostlinného). Není vhodný pro nikoho, kdo se chce zdravě stravovat, zdravě žít."

Je mi smutno z názorů mých blízkých, kteří se rádoby vtipně baví nad tím, jak s Terezkou polykáme jakési prášky, že je to nepřirozené, že granule se dávají králíkům a já nevím co (mimochodem můj děda králíkům žádné granule nedával a docela by se divil). Přijde jim to nepřirozené a "chemické". Pak jdou a udělají týdenní nákup v kauflandu nebo jinde, levné salámy a uzeniny, které nemají nic společného s přirozenou potravinou - bohužel to jí děti, které jsou takovými malými chodícími popelnicemi.

Proto investujem do doplňků, které na rozdíl od běžného zboží, levných vitamínů v lékarnách nebo levných doplňků, stojí na přírodní bázi. 

Jenže - chce se někomu přemýšlet, jít pod povrch, zjišťovat informace? Nebo jen levný nákup, protože to vidím v peněžence dneska, kdežto zdravotní problémy jsou jen jakési riziko v budoucnosti? 

Malé chodící popelnice.

Žádné komentáře:

Okomentovat