středa 24. září 2008

Spotřebitelská informovanost

Vtipný článek o spotřebitelské důvěřivosti http://www.rozumnehubnuti.cz/?p=359 tentokrát na téma bebe dobré ráno:-) Takže dobré ráno.

Článek rozebírá prohlášení výrobce, že: „Be Be Dobré ráno s jogurtem Vám přináší jedinečnou kombinaci živých jogurtových kultur a vlákniny, která přispívá k Vašemu dobrému trávení!“ Jak je v článku uvedeno, definice jogurtu je poměrně přesná a dá se snadno pochopit, že slůvko "jogurt" působí jako magické zaklínadlo na spotřebitele spíše než skutečnost. Co mě ale zaujalo více, je množství prohlašované vlákniny: "1 balení o hmotnosti 50 g je vlákniny jen 1,8 g (= 5 % doporučené denní dávky). Tak málo vlákniny má i obyčejný bílý rohlík nebo hambrurgerová houska."

Další vtipná reklama je Actimel: 70% imunitního systému je ve střevech. Je super, že reklamní masáž se orientuje na zdraví, ale zkusme vnímat celek: actimel jsou živé kultury, pro-biotikum, a co potřebuje "život"? Zkusme to vzít od začátku: 

"Celkem ve střevě žije asi 500 druhů mikroorganismů. Dominantními mikroorganismy v tlustém střevě jsou bakterie, ty ve výsledku tvoří 60 % hmotnosti stolice. Devadesát devět procent těchto bakterií však pochází z 30-40 nejběžnějších druhů. Mimo bakterie jsou častými mikroorganismy v střevech i různé houby a prvoci, o nichž se však zatím ví jen málo." ... "Přestože lidé mohou žít bez střevní flóry, mikroorganismy vykonávají řadu užitečných funkcí. Fermentují nevyužité organické látky z potravy, připravují imunitní systém, zamezují růstu patogenních druhů mikroorganismů, regulují vývoj střeva a v neposlední řadě produkují vitamíny (B12 a K). Také produkují hormony, které regulují ukládání tuků." viz  http://cs.wikipedia.org/wiki/Střevní_mikroflóra

Fajn, ale je to opravdu tak jednoduché, že stačí "pozřít" šikovné bakterie? viz http://www.eufic.org/article/cs/nutrition/functional-foods/artid/mikroflory/ "Zachování životnosti bakterií nejen v potravině nebo doplňcích, ale i v zažívacím traktu a dále zajištění identity použitých mikroorganismů. Tyto probiotické mikroorganismy jsou buď aerobní, nebo anaerobní a v lidském zažívacím traktu existují podmínky, které brání jejich přežití, např. kyselé prostředí v žaludku, sekrece žluči a přítomnost různých střevních bakterií. Jednou z možností překonání problémů je přídavek vlákniny, která tvoří nestravitelnou složku potraviny, ale je využívána probiotickými mikroorganismy. Tyto složky potravin jsou označovány jako "prebiotika".

Jíte probiotika zbytečně? Jíte dost vlákniny? Jak víte, že jíte dost vlákniny? Já to vím;-) 

2 komentáře:

  1. RS, ještě si měl dodat a co na to Jan Tleskač?

    Chtěl sem hlavně říct, že sem měl dlouhou diskusi s jedním doktorem přes zažívací trakt (evropský uznávaný odborník - dělá ve Vítkovické nemocnici a byl sem v jeho rukou :-)) a uzavřel naši diskusi tím, že biokultury ve střevech jsou super a čím víc jich tam máme, tím líp, ale VUBEC nikdo neví proč a jake (nikdo se tím pořádně a systematicky nezabývá a stejně by to bylo opět jen vytržené z kontextu, no "big picture" a vazby). Proto nechápu, jak se veškeré actimely apod. mohou ohánět klinickými studiemi...

    OdpovědětVymazat
  2. Jářek, simply...Je to business a každý meje někoho ruku.

    Kultury tam musia byť, je tam teplo a tma to je ako stvorené na kultúrne prostredie :D

    Vážne, tej kultury tam máme viac než je v tejto dobe pred našimi očami. Dôležité je len to v akom pomere a čo tam je. Keď je niečoho viac než má tak to nieje dobre.

    Actimel? Blbosť ako traky. Je tam viac cukru ktorý kŕmi kvasinky, hlavne tie ktoré nepotrebujeme, ako to čo nám do tela dobré prinesie. Je to ale v peknej flaške s podivným staniolom, ktorý sa už takmer nepoužíva. Tak to bude asi dobré...Áno DANONE má dobrý marketing.

    :D

    OdpovědětVymazat