pátek 19. září 2008

Ještě k chování u dětí

V Reflexu 33/2008 vyšel článek o hyperaktivitě s poruchou pozornosti http://reflex.cz/Clanek33344.html, který mě zaujal nejen proto, že je to můj příběh:-), ale zaujalo mě následující (narazil jsem i na stejné závěry v jiných zdrojích):

"Cesta ke zlepšení většinou začíná návštěvou psychiatra, který pomocí rozhovoru a testů poruchu diagnostikuje. Předepíše-li prášky "na uklidnění", například anxiolytika, hyperaktivita se sice může snížit, avšak dítě se může stát flegmatické a porucha pozornosti zůstává nezměněna. V jiných případech se stav dokonce celkově ještě zhorší." 

Cesta k alternativě: "V USA berou psychostimulancia milióny dětí a mnohým tyto přípravky doslova mění život. Píše se o tom v článku Léčení hyperaktivní poruchy: vyhledávání bezlékových řešení, otištěném v deníku International Herald Tribune (dále IHT) z devatenáctého června. U třetiny takto léčených dětí se objevila snížená chuť k jídlu, bolesti břicha, ztráta hmotnosti, nespavost a změny osobnosti. V deseti procentech z nich bylo možné hovořit o vážných dopadech. Rodiče však nejvíce znepokojilo, když Úřad pro kontrolu léků a potravin v roce 2006 nařídil, aby stimulancia Adderall, Ritalin a Concerta obsahovala varování před rizikem náhlého úmrtí, infarktu a halucinací. Vše dohromady přispělo k tomu, že dvě třetiny amerických dětí s ADHD nyní podstupují některou z forem alternativní léčby.

Nejběžnější je změna složení stravy: vynechání cukrů a průmyslově zpracovaných potravin s chemickými barvivy a konzervanty, u nás přezdívaných "éčka". Studie, v jejímž rámci jedna skupina dětí šest týdnů pila nápoje s průmyslovými aditivy a druhá placebo nápoj nebo pití s aditivy jednou po dvou týdnech, prokázala zvýšení hyperaktivního chování u první skupiny. Americký článek neuvádí, že "éčka" mohou u dětí s ADHD vyvolávat například ekzémy, průduškové astma či alergie.

Co však zmiňuje, je naděje na příznivé působení některých potravinových doplňků, jako třapatky nachové, jinanu dvoulaločného (ginkgo biloba), kořene ženšen či nenasycených mastných kyselin obsažených v rybách a rybím tuku."

A konečně návrat k celistvému vnímání člověka: "Ukazuje se, že u psychických poruch se velmi často dobře uplatňuje holistický, tedy celostní přístup, citlivé zvážení a nasazení všeho, co může pomoci. Ať je to pilulka, doplňkový přípravek, nebo nějaké cvičení, ale i péče, starost a láska blízkých. Je to o to důležitější, že se při podcenění mohou přidružovat další psychické poruchy."

Nejen u psychických poruch - medicína jde cestou reaktivní, tzn. vznikne problém, co teď s ním. Což má samozřejmě svůj význam, ale efektivnější je problémům proaktivně předcházet, než na ně reagovat - některé zajímavé souvislosti vystihuje pediatrička MUDr. Pálová http://video.google.com/videoplay?docid=-1146427219461739653&hl=en  

Žádné komentáře:

Okomentovat