čtvrtek 18. září 2008

Jídlo a chování

A tady je rozhovor na ČRo s Mudr. Šrámem http://www.rozhlas.cz/podcast/media/_audio/00779257.mp3, který se zabývá výživou, zajímavé body: 
  1. Známé studie, ale přece jen: západní svět ma velký problém s rakovinou tlustého střeva, příčina: málo vlákniny -> funknční potraviny zvyšují množství vlákniny (jsou studie, které ukazují závislost mezi červeným masem a pravděpodobností rakoviny tlustého střeva).
  2. Food & Mood: nejen jestli jsme najezení nebo hladoví ovlivňuje naší náladu, ale co jíme ovlivňuje nálady a deprese, entuziasmus -> pozoruji u sebe a teď u taťky zklidnění, přestože se dál pohybuju ve stresovém prostředí
  3. Omega 3,6 (nenasycené mastné kyseliny - Herbalifeline - desítky druhů mořských ryb, bez konzervantů a toxinů): děti, které jí vice Omega 3,6 mají lepší intelektuální výsledky ve škole a v dospělosti, lépe se jim vyvíjí mozek (BTW před nějakou dobou jsem viděl pořad BBC, kde byla teorie, že skok mezi člověkem "tupým" a "chytrým" souvisel s tím, že se před-lidi přestěhovali k moři)
No a co školní jídelna? Jak přispívá k soustředění a učení dětí ve skole? Viz pořad Českého rozhlasu, mluví tam certifikovaná:-) odbornice na výživu a obezitolog: http://www.rozhlas.cz/podcast/media/_audio/00774020.mp3 Dá se tam uslyšet fragmenty toho, o čem mluvíme.

Co mě bodovitě zaujalo:
1. Zmiňuje konkretní studie co se týče výživy
2. U děcek problematika výživy => alergie, poruchy chování
3. Vztah genetiky a obezity: dříve 60% - genetika, 40% - návyky ve stravě (životní styl), v posledních letech se poměr obrací
4. Skladba stravy ve školních jídelnách pořád podle norem před revolucí => mouka (tedy cukry), cukry, živočišné tuky, hanebně málo rostliné.

Žádné komentáře:

Okomentovat