sobota 7. února 2009

Odkaz C. G. Junga

Nepochopený psycholog a filozof pro 21 století: http://www.rozhlas.cz/podcast/media/_audio/00861225.mp3

Viz např. pojem Přenos.
Máme sklon domnívat se, že svět je takový, jak ho vidíme, a stejně tak naivně předpokládáme, že lidé jsou tací, jaké si je představujeme ... Všechny obsahy našeho vědomí jsou konstantně projikovány do našeho okolí, a teprve když prohlédneme určité vlastnosti našeho objektu jako projekce, jako imaga, podaří se nám je rozlišit od jeho skutečných vlastností ... Cum grano salis vidí člověk vlastní chyby, které u sebe neuznává, vždy u protivníka. Vynikající příklady najdete ve všech osobních polemikách. Člověk jež nemá neobvyklou míru sebeuvědomění, se nad své projekce nepovznese, ale většinou se jim poddá, neboť existence těchto projekcí je předpokladem přirozeného duchovního stavu. Projekce nevědomých obsahů je něco přirozeného a daného.

Tudíž, 
Jung se nesnaží propojit - jako např. Koukolík nebo moderní neurologie - propojit biologii a psychologii člověka; nikdy nedojdeme do doby, kdy tomu budeme přesně rozumět (synapse vs symbolika psyché) a je to tak dobře... Moderní věda, psychlogie a psychoterapie se snaží vytvořit jakousi optiku, skrze kterou budeme ještě přesněji a detailněji vnímat to, co se v nás děje na úrovni pocitů a myšlenek - a to s tím cílem, abychom to tak tomu dotyčnému uměli upravit a vrátit opravené - pomalu chirurgicky - zpět (jako nějakou zlomeninu). Jung a jeho odkaz by byl o tom: ne nebudeme tvořit žádné dokonalejší a vybroušenější optiky, abychom se dívali do nitra toho člověka. Raději vybrousíme zrcadlo, aby se ten člověk sám viděl. I za cenu, že tomu nebude zcela rozumnět. Aby vyvstaly otazníky. Jungiánství je o nastaveném zrcadle.

To mi přijde krásné a zásadní. Je to opět ten alternativní přístup k životu - alternativa k pohodlnému reaktivnímu životnímu ala ibuprofenu. Jakýkoliv otazník nebo přemýšlení bolí.

Jung naproti tomu říká, že hledání odpovědí je zasadní, hledání rovnovávy nebo středu na cestě za cílem: bytostným Já. Viz proces individuace.  

1 komentář:

  1. Hej RS ten clanek si uzavrel moc hezky, alternativa vuci pohodlnemu reaktivnimu ibuprofen zivotu ... Btw tyto myslenky Junga sou dneska prekvapive zminovany dost casto v ruznych materialech.

    Je krasny (nebo vlastne spis smutny), jak je reaktivni chovani a videni chyb u druhych videt ve vsech oblastech naseho zivota (at uz je to starani se o zdravi nebo vyvoj SW). Ja o techto vecech premyslel pri trecich v JAm, kdyz sem tahal na zadech tezkou mrchu a resil sem jako zasadni, kde vezmeme vodu, kde budeme spat, co jist, jestli se vratit nebo pokracovat, jestli nas trhlinka udrzi... Takze ta pohodlnost je taky mozna konsekvence toho, jak clovek ma ted zivot moc jednoduchy, nestarame se o druhy, aby skupina/klan prezil a resime jen sebe a svuj prospech, zabavu.

    OdpovědětVymazat