neděle 15. března 2009

Pod povrch, na kterém se odehrává konflikt

Motto:
"Paradox odpovídá požadavkům nepoznatelného lépe než jednoznačnost, která zbavuje tajemství jeho záhadnosti, a tím ho prohlašuje za poznané. Je to usurpování, které svádí lidský intelekt k pýše, neboť mu namlouvá, že teď konečně prostřednictvím aktu poznání dosáhl transcendentálního, hlubokého tajemství a že ho "pochopil". Paradox proto odpovídá vyšší úrovni intelektu a tím, že násilně neprohlašuje nepoznatelné za poznatelné, reprodukuje věrněji skutečný stav věci." C. G. Jung

Už jsem se zde zmiňoval o dokumentárním cyklu Burianův den žen. Ten, kdo sledoval vyhlášení cen Český lev, že se tento rok poprvé vyhlašovaly ceny v kategorii dokument; do 22.3. si na Doc Alliance můžete prohlídnout snímky, které byly oceněny nebo nominovány - s Terezkou jsme zatím viděli Reného od Heleny Třeštíkové (byl nakonec úplně jiný, než jsme si představovali), Občan Havel od Kouteckého (toho jsme viděli podruhé, opět nadšení).

Ke stažení jsou taky dokumenty z festivalu Jeden svět 2009. Zatím jsme viděli Bezesné noci, o stávce v České televizi na přelomu roku 2000-2001, alias boj za svobodu slova a obnovu parlamentní demokracie, a chystáme se na dokument Vládneme, nerušit, podle knížky Erika Taberyho.

No a jelikož slýcháme, jak "to nikdy nebývalo", jak se "ti politici dneska chovají", jaké "dělají ksichty" atd., tak doporučuji další dokument od Kouteckého pro osvěžení paměti, příp. pro porovnání: Zánik Československa v parlamentu. Především vystupování Republikánů je lahůdka. 

Žádné komentáře:

Okomentovat