středa 21. října 2009

Víte, co pijete?

Všíchni víme, že pitný režim je důležitý, rozebírali jsme to i zde na blogu. Voda je pro lidské tělo klíčová: ze 70% jsme z vody, voda rozváží k buňkám živiny, odváží z těla odpad, udržuje tělesnou teplotu, atd.

Snažím se pít 3-5 litrů denně, polovinu z toho tvoří voda balená, polovina je filtrovaná voda z kohoutku (chuťově je na tom naše ostravská voda nic moc.)

Proto mě zaujal odkaz od Dalibora na článek na idnes: Čerstvé výsledky testů vody: kohoutková převálcovala balenou, který rozebírá aktuální test balené vody nejkupovanějších značek (Rajec, Bonaqua, Aquila, Toma natura) a kohoutkové vody ve velkých městech ČR (Praha, Ostrava, Brno, ...)

A výsledek? Byly zjištěny následující problémy:
  • U vody z kohoutku byly zjištěny jen dva problémy: chloroform u nás v Ostravě (ano. cítím ho) a železo v Plzni
  • V některých balených vodách zjištěn výskyt chloroformu, benzo(a)pyrenu - prokázaná karcinogenní látka, zjištěna ve vodách Bonaqua, Aqua bella, S Budget, Tesco Value, dichlormethanu či nadlimitní obsah dusitanů, zvýšený počet organotrofních bakterií, u Rajce a Dobré vody naopak překvapil 0 počet bakterií. což naznačuje nějakou úpravu usmrcující bakterie, což ale není povoleno. 

Co mi z toho plyne? Pít vodu z kohoutku přes filtr (kvůli chloru a zápachu) + kombinovat s balenou v menším množství. 

Slyšel jsem už námitku, že ale filtr vlastně "odchytává" i minerály, které tělo potřebuje - což je relevantní námitka, jenže stejný test ukazuje, že udržet správný poměr vápníku a horčíku (2 : 1) je taky problém. Navíc, jako masožroutský národ (maso obsahuje poměr vápník : fosfor 0.07 : 1), tj. tělo potřebuje více vápníku (musí udržet poměr vápník : fosfor 3 : 1)! 

Tudíž - stejně potřebuju podávat pro tělo vhodný poměr vápníku a hořčíku + zajistit jejich vhodnou vstřebatelnost a použití na správném místě (viz Xtra-cal). Takže se nestresuju, jestli mi náš filtr odchytává vápník - mám svůj limit pod kontrolou.

3 komentáře:

  1. Možná jeden koment, ten chloroform u vody z vodovodu je stejne dost pod limitama EU, takze je to v podstate zdrava voda...

    OdpovědětVymazat
  2. je ale ještě třeba dodat (to tady nemas a v tom testu to je), že ten chloroform u vody z kohoutku je porad hluboko pod limitama EU, takze je ta kohoutkova voda v podstate nezavadna ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Nezávadné to možná je, ale chuťově je to nepříjemné...

    OdpovědětVymazat