pondělí 5. října 2009

Infarkty u stále mladších lidí

Vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, infarkty, mrtvičky... Člověk na to naráží všude - viz např. článek Novinky.cz: Stres a nulový pohyb způsobují v Česku infarkty u stále mladších lidí.

Proč? Na nemoci srdce a cév umírá polovina Čechů a infarkty trpí stále mladší a mladší lidé (jsou stále častější už u třicátníků).

Ale jak už jsem zmínil v předchozím příspěvku (Více než polovina Čechů trpí nadváhou), děsivý je ale trend u dětí - studie u dětí do 13 let ukázala, že pokud mají rodiče vysoký cholesterol v krvi, 39% dětí ho má také. Nedědí se to geneticky, ale výchovou - jsou to rodiče, kdo děti učí zdravé nebo nezdravé životosprávě.

Věda a zdravotnictví jde neustále kupředu a reklamy v TV působí dojmem, že léky jsou už opravdu na všechno. Tak jak je možné, že stále více lidí trpí a umírá na kardivaskulární nemoci a rakovinu? Co léčí léky na vysoký krevní tlak, které člověk bere nadosmrti?

Co se jasně prokázalo v praxi i studiemi, nejefektivnějším "lékem" (přestože to není Lék s velkým L) je změna životního stylu, výživy. Kdo to pochopil, prodloužil a zkvalitnil si život.

Žádné komentáře:

Okomentovat