středa 30. září 2009

Více než polovina Čechů trpí nadváhou

Intenzita článků a reportáží na téma obezita a nadváha se stupňuje. Není divu - na následky nádváhy a obezity již zemřelo více lidí, než za všechny války dohromady!

Viz rozhovor: doc. Marie Kunešová z Endokrinologickeho centra a doc. Jana Dostálová z VŠCHT v Praze - Obezita na postupu.

K zamyšlení:
  • Obezita vzniká souhrou mnoha faktorů - geny určují pouze dispozici; vhodnou kombinací stravy a pohybu lze obezitě předejít
  • Lidský genom se výhledově nezmění (rozhodně ne pro celou lidskou populaci), aby se adaptoval na současný vysokokalorický způsob stravování 
  • Výživa se z vnějších činitelů uplatňuje nejvíce, na většinu onemocnění (např. kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění - např. rakovina tlustého střeva, cukrovka 2 typu, atd.) má vliv ze 40%
  • Na kardiovaskulární onemocnění dnes umírá přes polovina populace!
  • I když se kvalita výživy od roku 1989 zlepšila, stále je to hodně špatné - např. průměrný Čech přijímá denně 150% doporučené denní dávky tuků; dvě tatranky = 30g tuku = polovina doporučené denní dávky
  • A samozřejmě vysoká spotřeba cukru - průměrně Čech přijímá 40kg cukru za rok, většina toho je přijímána ve skryté formě, např. pečivo nebo oslazené nápoje: obsahují 10g cukru na 100ml, tj. při vypití 600ml člověk vyčerpá denní příjem
  • Pravidelnost pomáhá efektivnějšímu trávení - buňky si zvyknou, připraví si potřebné trávící enzymy
  • Bylo prokázáno, že při snížení energie ve stravě např. o 2000KCal se tělo okamžitě adaptuje a sníží stejnou měrou výdej energie (tzn. přichází únava a nechuť cokoliv podnikat) - výsledek: člověk ani při dietě nehubne, přichází demotivace, opuštění diety
  • Jeden z klíčových faktorů je metabolismus, proto jsem např. viděl hubnout klienty, kteří např. používali pouze Thermojetics čaj
  • Největším problémem z hlediska budoucnosti je dětská obezita - odhad: do 7 let bude v Nizozemí každé 5 dítě obézní
  • Jak by vypadala funkční potravina pro léčbu obezity nebo nadváhy? Méně jíst znamená méně živin, z toho plyne, že funkční potravina pro léčbu obezity a nadváhy má být bohatá na minerály a vitamíny, ochuzená o tuky a sacharidy, tedy snížený obsah energie - čili Formule 1

Co z toho plyne: zapomeňte na výmluvy typu "za to můžou geny" nebo nesmysly typu "nežer a zhubneš"... Optimální strava je nejefektivnější a nejlevnější způsob. Co to ovšem znamená?

Docentky diskutují různé mýty a doporučení, situace se komplikuje, až si redaktorka Radka Maťejíčková povzdechla, jak se v těch všech omezeních a doporučeních a mýtech má význat běžný spotřebitel a odpověď zazněla: "No težko."

Jak vím sám ze svojí praxe, role kouče neboli trenéra je klíčová. Kdo chce změnit svůj jídelníček sám, bude ho to stát hodně času a sil a výsledkem bude stejně zklamán. Proč se nesvěřit do rukou někomu, kdo už pomohl zhubnout desítkám jiných lidí?

4 komentáře:

  1. Jj kdyz sem ucil v lyzarske skolce tak maly decka kolem 12 let neumely ani udelat kotoul natoz vylezt na strom!
    Krasny spojeni je s diravou pokladnou ve zdravotnictvi. Lidi zerou jak hovada (staci zajit do restaurace nebo do obchodu a mrknout do kosiku jinym) a pak placou, ze je u doktora fronta, ze plati strasne moc na zdravotni odvody... kolik asi stoji lecba vysokyho krevniho tlaku, cukrovky a dalsich?

    OdpovědětVymazat
  2. Stojí to obrovské peníze, dohledám další fakta.

    Jen poznámka, že v USA uvažují o zavedení daně z tuku...

    OdpovědětVymazat
  3. Knowledge - passion - marketing. Jako u nas v praci :o)

    Ale jinak s tebou nacelniku plne souhlasim. Jen na tebe svet jeste neni uplne pripraven ;o)

    OdpovědětVymazat
  4. Svět začíná u Tebe;-)

    Jinak díky za feedback. Je to pro mě důležité.

    OdpovědětVymazat