pátek 14. října 2011

Sójový verus mléčný protein


Stále neukončená debata o tom, který zdroj proteinu je nejlepší, nečekaně vyeskalovala příchodem nové řady Herbalife24, speciálně vytuněné sestavy pro sportovce. V ní byl tradičně používaný sojový protein v koktejlech F1 nahrazen mléčnými proteiny syrovátkou a kaseinem.

Proč?

Při porovnávání proteinu se využívá standardních parametrů jako biologická hodnota, efektivita, využitelnost, skóre aminokyselin, atd. (detailní vysvětlení viz např. Výživová hodnota bílkovinPři porovnání syrovátky a sóji vychází většina parametrů ve prospěch syrovátky (kasein pro zjednodušení odložme na další blog). Tzn. pro sportovce vede k lepšímu využití a regeneraci svalové hmoty.

Ale pak je tady zdravotní aspekt, ve kterém vyhrává sója:
  • Glutamin a arginin (non-esenciální aminokyseliny, ale jejich tvorba v těle není dostatečná, jak ukazují aktuální studie) jsou u sóji daleko vyšší - tzn. budování svalové hmoty, podpora funkce ledvin, transport dusíku z těla, hojení ran, podporují imunitní systém, a arginin je předchůdce oxidu dusnatého, který hraje důležitou roli ve zdraví kardio-vaskulárního systému.
  • Pozitivní vliv na srdce je násoben také tím, že sója neobsahuje živočišné tuky a "zlý" cholesterol.

Detaily porovnání si můžete přečíst v článku Soy Versus Whey Protein - Soy Vs. Whey Protein - Which is Better? (v angličtině).

Co z z toho plyne?
Vše má své plusy a mínusy. Proto je dnes za ideální stav považovaná kombinace obou zdrojů.

Herbalife24 pro sportovce
Pokud chcete vědět více, otitulkoval jsem video, kde John Heiss (ředitel pro sport a fitness v Herbalife) představuje tuto novou řadu: Herbalife24 Formula 1 Sport.

1 komentář: