čtvrtek 8. září 2011

Nedostatek vitamínu D mezi dospívajícími v Evropě

Dospívající v Evropě mají nedostatek vitamínu D, říká studie publikovaná v British Journal of Nutrition.

Vitamín D se získává jak z jídla, tak vzniká syntézou v kůži při vystavení slunci. Je naprosto zásadní pro růst buněk a kostí v dětství a dospívání a jeho nedostatek patří mezi rizikové faktory poruchy kognitivních funkcí, hyperaktivity a problémů s imunitním systémem.

Studie ukázala, že zhruba 80% dospívajících má suboptimální úroveň vitamínu D.

Co je vitamín D a proč je důležitý a kde ho vzít jsme popsali už v předchozích příspěvcích.

Význam vitamínu D nejen pro adolescenty: 
  • Je naprosto nezbytný pro vstřebávání vápníku a regulaci úrovně vápníku v krvi - nedostatek vitamínu D tedy vede k osteoporóze v dospělosti a křivice u dětí
  • Důležitý pro funkci svalů a balance
  • Má pozitivní vliv na kognitivní funkce ve stáří, roztroušenou sklerózu, revmatoidní artritida, diabetes a jistý druh rakoviny (prsu, tlustého střeva a prostaty)

Jenže kde jej vzít a nekrást? Z rybího tuku. Kdo jí 2-3 ryby týdně? Málokdo.

Pevně věřím tomu, že jeden z podstatných důvodů, proč máme zdravé a krásné děti s vyvinutými hlavičkami je ten, že Terezka během těhotenství jedla nejen celou základní buněčnou výživu (F1, Multivitamín), ale i X-tra call a Herbalifeline - zdroj i zmiňovaného vitamínu D.

A za to zdraví dětí to stálo.

Žádné komentáře:

Okomentovat