pondělí 28. března 2011

Jasná budoucnost pro vitamín D

The European Food Information Council nedávno zveřejnil článek A bright future for vitamin D, ve kterém popisuje nové poznatky o významu vitamínu D a jeho nedostatečném příjmu, což jsme již zmínili na našem blogu (viz příspěvek Vitamín D) a o čem mluví nositel Nobelovy ceny Lui Ignaro na svém videu Co dělá nositel nobelovy ceny Dr. Ignarro každý den.

Zde uvedu souhrn několika základních faktů.

Jak vzniká vitamín D:
  • Vitamín D můžeme získat z potravy stejně jako si jej vytváří kůže díky slunečním paprskům (proto se mu také přezdívá sluneční vitamín)
  • Tělo si tvoří zásoby, které ale obvykle nevydrží v období zimy  
Pozitivní vliv vitamínu D:
  • Je naprosto nezbytný pro vstřebávání vápníku a regulaci úrovně vápníku v krvi - nedostatek vitamínu D tedy vede k osteoporóze v dospělosti a křivice u dětí
  • Důležitý pro funkci svalů a balance
  • Má pozitivní vliv na kognitivní funkce ve stáří, roztroušenou sklerózu, revmatoidní artritida, diabetes a jistý druh rakoviny (prsu, tlustého střeva a prostaty)
V čem je problém a jaké je řešení?
Jaké překvapení, že většina Evropanů nemá dostatečný příjem vitamínu D! Jaké řešení nabízí EUFIC? Vystavovat se slunci (což sebou nese další rizika) a příjem z potravy - vitamín D je např. v tuku z tresčích jater nebo v makrele. Jééénže: jak jsme se již několikrát zmínili, 1. málokdo splňuje denní příjem ryb (proč? - ryby smrdí a jsou v nich kosti), 2. bavíme se tady o znečištěných řekách a mořích - např. velice známý je případ makrely, ve které se objevily těžké kovy.

Jak víte, Terezka je těhotná a rybí tuk (nejen vitamín D) je naprosto kritický pro zdravý vývoj našich dětí. Proč používáme rybí tuk Herbalifeline? Je vyroben velice drahou a unikátní technologií, která zajišťuje maximální bezpečnost, čistotu i dlouhou čerstvost i bez použití chemie.Tuk je z nejkvalitnějších, hlubokomořských ryb.  

Žádné komentáře:

Okomentovat