neděle 25. července 2010

Vitamín D

Občas slyším námitku, že v koktejlu Herbalife Formule 1 je příliš mnoho toho nebo onoho vitamínu. A že je to zbytečné a že přece od toho jsou doporučené denní dávky vitamínů a ty není třeba překračovat. Není vitamín jako vitamín.

Tak tedy jeden příklad: nedávno byla publikována studie, která uvádí souvislost mezi nízkým množstvím vitamínu D a Parkinsonovy nemoci.

Studie 3000 lidí během 30. let ve Finsku zjistila, že lidé, kteří měli nejnižší úroveň "slunečního vitamínu" měli až 3x vyšší pravděpodobnost rozvoje Parkinsonovy nemoci.

"Sluneční vitamín" se mu říká proto, že vzniká v těle, když je kůže vystavena působení slunečních paprsků. Nicméně se vyskytuje i v jistém druhu jídla: ryby, mléko, cereálie. Když lidé stárnou, jejich kůže je méně a méně schopná produkovat vitamín D.

Už dříve se vědělo, že vitamín D pomáhá v získávání kalcia a formování kostí. Výzkum nyní ukazuje daleko významnější roli vitamínu v těle, např. regulování imunitního systému a vývoj nervových buněk systému.

Doporučená denní dávka vitamínu
Odborníci navrhují zvýšit současnou cílovou dávku vitamínu D. Nicméně zatím nikdo neví, jaká úroveň je optimální a kdy je dávka toxická.

Zkrátka, naše poznání není úplné. Zdá se, že jsme stále na začátku. Je to vývoj, dynamika. Normy a tabulky se ale tváří staticky, jako že "nějací odborníci" to přesně ví.

Moje osobní zkušenost je taková, že jsem se díky koktejlu před 4. roky postavil na nohy a dodnes mám já a další klienti od Terezky další pozitivní zkušenosti a výsledky - to je pro mě v tuto chvíli podstatné.

(Samozřejmě výživný koktejl Formule 1 obsahuje mimo jiných i vitamín D a to 2.5µg na 1 porci.)

Oficiální zpráva, která vyšla na BBC: http://www.bbc.co.uk/news/10601091

Žádné komentáře:

Okomentovat