středa 2. března 2011

Jak je to s čerstvou zeleninou

Když jsem byl dítě, jel jsem do zahrady utrhnout salát na oběd. Bylo léto. Přitom jsem si natrhal pár jablek a třešní, utřel do trička a jedl. Jinak se brzo zkazily nebo už mi později nechutnaly. Dneska člověk zajde v 11 hodin večer do Tesca a může si koupit na začátku března cokoliv.

V předchozím článku Chcete žít déle a důstojněji? Jezte vlákninu! je uveden pádný důvod, proč jíst zeleninu. Ale jak se dnešní moderní doba podepsala na nutriční hodnotě ovoce a zeleniny? Jakou zeleninu zvolit a mít jistotu, že má požadovaný obsah vitamínů?

Věděli jste, že napřiklad hrách ztrácí až polovinu vitamínu C během dne nebo dvou? A to jsme ještě nezačali vařit...

Udělám zde výcuc z článku More than fresh - vegetable choices for everyone.

Čerstvá zelenina
Čerstvá zelenina je chuťově nejlepší a obsahuje nejvíce živin, ale je zde jedna podmínka: musí se konzumovat opravdu čerstvá. Při současném způsobu převážení zeleniny mezi státy, rozdělování z centrálního skladu, umístění v lednici, je naprosto nevyhnutelné, že potravina ztrácí živiny!

Zmražená zelenina
Pozitivní je, že zmražená zelenina bývá zpracovaná pár hodin po sklizni a člověk si ji může dopřát kdykoliv během roku. Smůla je ovšem to, že je předtím provedeno několik "čistících" procesů, což snižuje úroveň méně stabilních, ve vodě rozpustných vitamínů, jako je vitamín B1 a C, stejně jako antioxidanty. Ostatní živiny jsou mnohem snadněji udržitelné, jako je v tuku rozpustný vitamín A a E, a můžou se dokonce stát snadněji využitelné.

Konzervovaná zelenina
Konzervovaná zelenina má nejdelší životnost - rok i více. Konzervovaná zelenina je typicky loupaná, čímž dochází k první ztrátě důležitých látek jako např. vláknina. Tím, že je často konzervace dosahováno tepelným zpracováním, dochází ke ztrátě živin hlavně v počátku procesu. Během skladování už ke ztrátě nedochází (ani už není moc z čeho ;-) ve srovnání se zmraženou nebo čerstvou zeleninou. Dalším rizikovým faktorem je přidaná sůl (použitá jako konzervant), které máme v jídelníčku až příliš a odráží se to na ledvinách potažmo vysokém krevním tlaku.

Co když chci garanci?
No je to těžké se v tom všem vyznat... Tak volím ověřené a garantované množství živin ve své kompaktní cestovní zelenině ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat