pátek 25. února 2011

Chcete žít déle a důstojněji? Jezte vlákninu!

Nedávno jsem letěl z Kodaně s 65 letou paní, která před 40 lety emigrovala. Bavili jsme se o dětech, o výživě, o aktuálních problémem s důchodovým systémem ve vyspělých zemích (ano, tím myslím i Česko). Jedna z věcí, kterou zmínila: "Člověk by i pracoval déle, ale když je vám zle nebo jste pořád nemocný jako starý člověk? Dneska lidé žijou déle, ale co je to za život s 20 léky a nebo na přístrojích?"

Jde to i jinak. 
Už jsme několikrát psali o vlivu zdravé stravy, nebo konkrétně vlákniny na obezitu, cukrovku, nebo např. rakovinu tlustého střeva. Ale je zde i naprosto nový poznatek: nedávno vyšla nová studie vědců z National Cancer Institute v Rockwille, kteří zpracovali data z 9 let trvajícího projektu, kterého se zúčastnilo 220 000 mužů a 170 000 žen. (Detaily viz Vláknina zahání smrt)

Výsledek.
Ukázal se jasný vztah mezi vyšším příjmem vlákniny a menším rizikem úmrtí. Muži i ženy, kteří konzumovali nejvíce vlákniny, umírali podstatně méně než sledovaní dobrovolníci s nejnižším denním příjmem vlákniny. Riziko kardiovaskulárních chorob, infekčních nemocí a respiračních onemocnění klesalo při vysoké konzumaci vlákniny až o polovinu.


Jíte dost vlákniny? NE.
Ale i na tomto blogu jsme ukázali několik studií, že dnes lidé nejí požadované množství vlákniny. Proto jsou pro dnešního uspěchaného člověka tak důležité doplňky stravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat