čtvrtek 10. února 2011

Ovoce a zelenina mohou pomáhat při ochraně před koronárním syndromem

"Nejlepší zelenina je ta, která projde králíkem!" říkával jeden náš známý. Je to typický postoj správného českého chlapa, který vyrostl na mase. Ten náš známý je teď několik měsíců na nemocenské.

Jelikož mám rád důkazy, tady je jedna studie z mnoha prokazující důležitost ovoce a zeleniny: "Fruit and vegetable intake and risk of acute coronary syndrome," Hansen L, Overvad K, et al, Br J Nutr, 2010 Feb; [Epub ahead of print]. (Address: Danish Cancer Society, Institute of Cancer Epidemiology, Strandboulevarden 49, DK-2100 Copenhagen, Denmark). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20178672

Jenže jí normální člověk 5 porcí ovoce a zeleniny denně? Je snadné to naučit (namotivovat) děti? Když jsou zde daleko zajímavější věci jako barevné gumové sladkosti, KFC nebo McDonald?

"Ty tvoje bobule - dyť to není normální, není to přirozené..." zaznívají připomínky odjinud. A je přirozené, když si v supermarketu koupíme rajčata, několik na jednom stonku, všechny stejně uzrálé a stejně červené. Kdo si pěstuje doma rajčata sám, tak ví, že tak rovnoměrně nikdy rajčata nedozrají. Že nám v pohodě vydrží mléko nebo jogurt, které by po několika dnech již měly chutnat úplně jinak a vypadat úplně jinak. Tak co je tady vlastně přirozené?

Stejně si myslím, že je to otázka času, kdy už nikdo nebude pochybovat, že doplňky stravy jsou potřeba a nejedná se jen o vitamíny nebo probiotika. Chybí nám totiž ve stravě toho přirozeného daleko víc.

Žádné komentáře:

Okomentovat