sobota 6. prosince 2008

Vědomí a zážitky mimo tělo

Co říká věda na zážitky vědomí mimo tělo? Stejný fenomén jako denní snění nebo epilepsie - viz http://www.rozhlas.cz/podcast/media/_audio/00827576.mp3 

Dějiny vědy jsou plné "náhodných objevů" (např. penicilin), objevů ve snu nebo před-po usnutí (struktura benzenu, periodická tabulka), atd. - intuice, náhoda, sny -viz http://www.nakladatelstvi-start.cz/u_kucharsnar.htm:
Protože však ve snech se nejen plní naše přání a představy, ale prolínají se jimi myšlenky, jimiž se zaobíráme během bdění, není výjimkou, že sen umocňuje osobitě tvůrčí myšlení, že se v něm objevují nápady navazující na úvahy a přemýšlení ze stavu bdělosti. Proto mnozí umělci mluví o inspiraci ze snu, proto mnozí vynálezci a vědci uvádějí, že cesta k objevu či vynálezu se jim otevřela zásluhou snu. Fyzik Niels Bohr prý ve snu viděl model atomu mnohem dříve, než se k němu propracoval ve skutečnosti. Stejně tak Mendělejev prý uviděl ve snu periodickou tabulku chemických prvků, ale musel se k ní teprve propracovat, protože sen zapomněl a zůstaly v něm pouze nejasné vzpomínky, které se nedaly rekonstruovat. Když se Mendělejev potýkal s tím, jak poskládat kartičky se zapsanými chemickými prvky, krátce si prý odpoledne zdříml a ve snu dospěl ke kýžené tabulce...

Hlučný rozum a naše nafouklé homo-ego si přijde tak důležité v HI-TECH době 21. století. Ale když se zpětně podívám na svůj život, ty nejzásadnější věci přišly jako zjevení kanálem intuice - jako pocit. No a pak je tu zbývajících 99% času, kdy je rozum dobrý, abych se dostal do práce, vyhnul jsem otravným t-mobil hochům s telefony zdarma a tak dále. 

Jak říká Jung, zdůraznit jednu věc v životě vytmaví její stín, který nás obládá z nevědomí (takže si toho ani nevšimnem a správně nepochopíme) - a tak lidé a systémy zdůrazňující vědu/logiku/primární hmotnou skutečnost (Marxismus, Národní socialismus, současnost), pak např. promítá vytěsněné (iracionální) zlo do židů, imperialistů, politiků, divných sousedů, pikle kující spolupracovníci, daří se zde takovým smyšlenostem jako jsou horoskopy na rádiu nebo v bulváru (slyšel jsem nedávno jednu redaktorku, která popisovala, jak se její kolegové baví v hospodě u piva při vymýšlení horoskopů na další den).

Projevy vidím taky v práci, pokud si tým z Ostravy pouze dopisuje mailem s lidmi ve Finsku, na obou stranách vzniká představa o těch liných/pomalých/hloupých z druhé strany. Pravidelné osobní setkání často situaci trochu zlepší. 

Žádné komentáře:

Okomentovat