sobota 6. prosince 2008

Nepovedené dobro

V pátek jsem náhodou zahlédl kousek pořadu ČT Kosmopolis, ve kterém mě zaujalo několik myšlenek:

1. Myšlenka: cestovatel Libor Michalec se vydal do Tramtárie, kde místní lidé dotáhli budhismus do jakési extrémní formy, např. mají teorii: zlo jako takové neexistuje, jen nepovedené dobro. Co se mi na tom libí: křesťané hovoří o zlu jako o absenci dobra (což se nelíbilo Jungovi); jako je tma absencí světla; "nepovedené dobro" ale ještě přesněji vystihuje ten vnitřní postoj k člověku, kdy místo odsouzení přichází náhled, že jeho záměr mohl být dobrý, jen to prostě nesplnilo mé očekávání, ozývá se uražený, dotčený egon v mé hlavě, nebo to prostě všechno mohlo taky být úplně jinak. 

2. Myšlenka: psycholog Stephen Shoen - "Minulost a budoucnost v nás žijí. Ale žijí v nás v přítomné chvíli. Pokud si teď vzpomenu na své dětství, tak si vybavím pocity, které jsem měl. Ale prožívám je teď. Takže minulost žijeme v přítomnosti stejně jako budoucnost. V tom smyslu že máme plány a cíle, ke kterým směřujeme. Máme sny, o kterých doufáme, že se uskuteční. Přemýšlíme o věcech, které se mohou, nebo nemusí stát. Spousta lidí, kteří se zabývají psychoanalýzou, říká, že rozumí své minulosti a tomu, jak se vyvíjely jejich zvyky a pocity. A přesto se mohou pořád cítit nespokojeni sami se sebou s vědomím toho všeho. Aby se cítili lépe, musí se stát něco jiného. A to se stane jenom v přítomnosti." A dále: "Svět byl stvořen pro radosti a strasti. Radosti jsou příjemné, strasti jsou smutné. Pokud to správně pochopíme, půjdeme světem bezpečně."

3. Myšlenka: J. Achab Haidler, stará se o synagogu v Ivančicích: "Jestli se v něčem člověk podobá Pánu Bohu, pak je to v tom, že je tvůrčí; tvořivý."

Buďme tedy tvořiví.

Žádné komentáře:

Okomentovat