pondělí 5. ledna 2009

Moc solíte

V Reflexu Pavlína Wolfová zpovídala mistra suši Tadajoši Ebinu http://www.reflex.cz/Clanek34537.html

Co mi přišlo zajímavé:

Jíte česká jídla?

Já chodím do hospod, takže nejčastěji si dávám ten guláš. Servírujete hrozně velké porce všeho a strašně moc solíte. V tom je hlavní rozdíl našich kuchyní a stravovacích návyků. Japonská kuchyně klade důraz na chuť surovin. Moc nedochucujeme, abychom věděli, co jíme.

Chcete říct, že nám je jedno, co jíme?

To ne, jen v podstatě nevíte, co jíte a jak to chutná. Pokud chci vařit, udržovat si chuť jako smysl, nemůžu moc jíst vaše jídla, protože přechucujete. Takže si tu raději vařím sám, abych si nezničil chuť. Ráno nesnídám, večer skoro nevečeřím, přes den občas střídám svoje jídla s vaší kuchyní.

Jak to, že milovníci přesolených omáček a obrovských knedlíků přijali subtilní suši? Proč to Čechům chutná, co myslíte?

Vaše kuchyně není zdravá, a suši je pro vás tedy něco jako zdravá strava a taky je to částečně i móda. Čeští zákazníci k nám do restaurace sice chodí na suši, ale používají tolik sójové omáčky a japonského křenu wasabi, že vlastně nevědí, jak to suši chutná. Podle toho se mimochodem poznají Češi a Američané. A Američané jsou na tom podle mé zkušenosti ještě mnohem hůř.

Žádné komentáře:

Okomentovat