čtvrtek 22. ledna 2009

Vzduch

Ostrava je nejznečištěnějším městem a cítím to pokaždé, když otevřu okno a nadechnu se. Co se změnilo za posledních 25let? Zajímavý je rozhovor s Jarmilou Jónovou z Pražských matek, které před 25 lety přinesly cosi revolučního: nebyl například vůbec sledován stav ovzduší a občané nebyli informováni - viz http://www.rozhlas.cz/podcast/media/_audio/00844834.mp3.

Děti jsou takové rosničky; když se zhorší kvalita vzduchu, začnou být unavené, zšedne jim obličej a za několik dní jsou nemocné.
Dnes jsou jiné hlavní zdroje znečištění (doprava, prach, komplikované chemické látky, které způsobují genetické změny) než dříve (elektrárny, továrny, kysličník syřičitý), ale situace zásadně lepší moc není.

Navíc lidé se zas tolik nezajímají. Důležité je pohodlí (auto) a cena (topení bordelem v kamnech). Ale kdo pak platí za ty zdravotní problémy dětí? (a nejen dětí?) V jakém světě budeme žít?

2 komentáře:

  1. Jj ja to citim sam na sobe. Kdyz prijedu k nasim do Moravskyho krasu, tak su paralyzovan cerstvim vzduchem a vzdycky spim prvni den 10h a predloni se mi objevila alergie na prach a potraviny...

    Proto nechapu lidi (a docela me serou), kteri jezdi ve meste sami autem do prace. Salina nebo bus jim stavi pred barakem a primo pred praci a oni z pohodlnosti jedou autem. Nekdy dokonce i s argumentem, ze je to vyjde levnejc. Pak si rikam, ze ja debil se snazim vyuzivat MHD, kdyz mne jini stejne vali vyfukem hnus pod nos dal ... A vetsinou sou to ti v autech, kdo si pak stezuje na kvalitu ovzdusi.

    I kdyz my mame taky co rikat, ze. Taxiky na letiste a zpet, nase ekologicka stopa diky castym letum ...

    OdpovědětVymazat
  2. S tím letadlem to není prý tak jednoznačné... Kdyby všichni Ti lidi brali auta a jeli na dovolené autem nebo na služebky, tak prý je to ještě horší...

    OdpovědětVymazat