středa 5. srpna 2009

Klinická studie: s doplňky stravy je hubnutí efektivnější a snižuje zdravotní riziko

Jak již Terezka zmínila v předchozím příspěvku, v Praze jsme se dozvěděli o klinické studii, ze které vyplývá, že člověk, který konzumuje více kvalitního proteinu (než standartní množství v běžné stravě) má efektivnější výsledky, ve srovnání s člověkem hubnoucím podle nízkokalorické konvenční diety. A navíc má zlepšení zdravotních faktorů souvisejících s nadváhou. Ve studii testovali přímo "herbalajfí" produkty: koktejl (Formule 1) a proteinový doplněk (Personalized Protein Powder, neboli Formule 3) - součást programu ShapeWorks.

Výsledky evropské studie provedené v Německu jsou ke stažení zde.

Pokusím se o stručný překlad z angličtiny (tedy neoficiální):

O čem byla studie?
110 lidí s nadváhou bylo sledováno 12 měsíců týmem lékařů z Ulmské Univerzity s cílem určit efekt proteinu v jídle na řízení hmotnosti člověka (hubnutí, přibírání).

Co se dělo?
První část studie trvala 3 měsíce. Skupina č. 1 používala program na řízení hmotnosti od Herbalife Formule 1 a Formule 3, kterým nahradila dvě jídla denně. Skupina č. 2 nepoužívala žádnou náhradu jídla ani proteinové doplňky, tj. šlo o standardní množství proteinu ve stravě a jen snížila množství kalorií v jídle, tj. nízkokalorická dieta.

Zbývajících 9 měsíců obě skupiny používaly 1 koktejl denně jako náhradu jídla (snídaně nebo večeře).

Co se stalo?
Celková studie potvrdila, že pití proteinem obohacených koktejlů vede k úspěšnějšímu řízení hmotnosti než dieta založená pouze na redukci kalorií ve stravě a práce s klasickou stravou.

Další zásadní zjištění je, že na konci studie bylo 64% lidí skupiny 1 (používající koktejl) hodnoceno se značně sníženým rizikem běžných zdravotních problémů souvisejících s nadváhou. Kdežto u skupiny 2 to bylo pouze 41%!

Byly výsledky někde publikovány?
Výsledky byly prezentovány tento rok na Evropském kongresu obezity v Ženevě, Švýcarsko, a globální konferenci Společnosti zabývající se obezitou ve Fénixu, US.

Článek byl také zaslán do prestižního vědeckého časopisu a čeká se na výsledek.

Nic nového pod sluncem?
Pro nás to nejsou překvapující výsledky - sami jsme si touto zkušenosti prošli a každý měsíc se setkávám s lidmi, kteří se snažili hubnout nejrůznějšími způsoby a výsledek se nedostavil nebo nebyl trvalý.

Stejně tak jako na kurzu Krotitelé tuků, který tady Terezka prezentovala, je právě zajímavé sledovat, jak komplikované je hubnout pomocí jídla "z obchodu", dosáhnout správného množství rostliného proteinu a stejně se nedosahuje komplexních výsledků (např. snížení vnitřních tuků) jako v případě programu ShapeWorks. Když to má člověk před očima - člověk bez programu a s programem, bez výsledku a s výsledkem, nevím, co jiného bych měl doporučit. Je to úspora času a peněz. Je to o výsledku.

Žádné komentáře:

Okomentovat