sobota 6. listopadu 2010

Chronické srdeční selhání

Žijeme v trendu zdraví a zdravé výživy. Co bylo před několika lety nepředstavitelné, je dnes poměrně běžnou záležitostí: každý den vychází články na téma zdraví nebo hubnutí, reklamy na superfunkční potraviny, které chrání srdce, tatarská omáčka s omega kyselinami, máslo s extra vlákninou, extra kultury v jogurtu, které chrání zdraví.

Na druhou stranu se spousta lidí - ba i mých velmi inteligentních známých - brání popíráním zcela zjevného trendu; obraná reakce na agresivní reklamu se přenesla i na racionální úroveň popírání logických argumentů. Např. trendy rakoviny tlustého střeva, onemocnění srdce nebo epidemie obezity jsou okamžitě smeteny ze stolu, že tu byly vždy, jen se nestihly projevit, protože vlastně umíráme stále starší... Přestože vědci i lékaři mluví např. o tom, že nízká konzumace vlákniny je jedním z rizikových faktorů rakoviny tlustého střeva (velký problém právě tady v Česku) - viz např. článek v Lidových novinách: Vláknina: Jak je důležitá a kolik bychom jí měli sníst? 

Dáme si další rychlý příklad: díky pokroku na poli chirurgie (ta není preventivní a neřeší příčiny!) se zdá, že infarkty jsou stále méně zdrojem předčasných úmrtí. Chronické srdeční selhání ale zůstává i nadále jediným kardiovaskulárním onemocněním se stále se zvyšujícím počtem hospitalizací - to je objektivní, nezpochybnitelná statistika. Přitom rizikové faktory, které jsou ovlivnitelné a tudíž pomáhají v prevenci, jsou vysoký krevní tlak a obezita - objektivně ověřeno. A tudíž závěr a doporučení lékařů:
Záměrné hubnutí může vést k snížení některých těchto strukturálních změn a obecně je lze doporučit.
Více viz článek respektovaného časopisu Herald Tribune: Chronické srdeční selhání: jeho diagnostika a léčba v současnosti.

Jééénže: v té samé studii se dále píše, že faktorů je pochopitelně spousta (např. v jiných případech nadváha funguje jako pozitivní faktor) a tak nikdo nemůže a nikdy nebude schopen říct černobíle tedy jednoznačně: jestliže jste v pásu vašeho optimálního BMI (váhy), jíte ryby 3-5x týdně, nikdy nebudete mít mrtvici nebo infarkt.

Stejně jako se nedá jednoznačně prokázat, že člověk způsobil oteplování planety a že všechny "zelené kroky", které jsou trendy (např. tříděný odpad nebo omezení "skleníkových plynů"), zajistí udržitelný život na planetě (viz např. známý postoj ekologického skeptika Václava Klause). Budeme teda čekat, jestli se oteplování projeví nějakým negativním způsobem, jestli se planeta promění v jedno velké smetiště?

Stejně tak slyším námitky: před rakovinou tě stejně nic nezachrání, obezita je vrozená, infarkt je ze stresu - dej mi pokoj a budu spokojený.

Ale já v tom vidím jiný rozměr: jde o vizi, jaký život tedy na zemi chceme žít. Jestli je to život parazita, který je těžce reaktivní (až vznikne problém - hledám nejrychlejší řešení, mám infarkt, dostanu strojek místo srdce), vysává své okolí a vše podřizuje svým osobním potřebám teď a tady.

Nebo je to vize, že jsme někde začali, že jsme se vydali na cestu a někam směřujeme, že tvoříme a žijeme něco, co má smysl. Proto věnuji i čas o víkendu a píšu blog v naději, že třeba někdo bude inspirovaný ke změně.

Žádné komentáře:

Okomentovat