středa 3. listopadu 2010

Rakovina - nemoc moderní doby?

Kontroverzní studie Rosalie Davidové z University of Manchester a Michaela Zimmermana z Villanova University v Pennsylvanii zveřejněná prestižním vědeckým časopisem Nature Reviews Cancer stojí k zamyšlení: Oba prostudovali stovky staroegyptských mumií a narazili pouze na jediný nesporný případ nádorového onemocnění. Prověřili i lékařskou literaturu ze starého Egypta a antického Řecka. Ani tam nenarazili na popisy nádorových onemocnění. Stejně tak vyšlo naprázdno i jejich pátrání po projevech rakoviny na kosterních ostatcích domácích i volně žijících zvířat od starověku až po pravěk.

Rosalie říka:
V průmyslově vyspělých zemích je rakovina po kardiovaskulárních chorobách druhou nejčastější příčinou úmrtí, ale ve starověku byla neuvěřitelně vzácná. V přírodě se nevyskytuje nic, co by vyvolávalo tvorbu nádorů.

Závěr Zimmermana a Davidové: rakovina je „vynález člověka“, tato choroba se začala hojněji vyskytovat, až když člověk znečistil životní prostředí karcinogenními látkami a zcela nevhodně změnil svůj jídelníček.

Onkologové a další odborníci s tím nesouhlasí a namítají, že ve starověku lidé umírali mladí a tudíž se rakovina nemohla projevit - udeří většinou ve stáří. Ale proč není u mumií (rozhodně nejsou nejmladší) a proč je dnešní trend takový, že stále mladší lidé umírají na rakovinu?

Více viz Proč neměli staří Egypťané rakovinu?

Žádné komentáře:

Okomentovat