pondělí 23. ledna 2012

Kontrola kalorií a dostatek proteinu jako základ efektivní diety


Journal of the American Medical Association (JAMA) nedávno publikoval zajímavou studii: zdraví lidé s normální váhou dostávali po určité období kalorický příděl o 1000KCal vyšší, než potřebovali. Lidé byli rozdělení do dvou skupin: jedna skupina měla nízký příjem proteinu / vysoký příjem tuku ve stravě, druhá obráceně. 

Co se stalo: obě skupiny přibraly - to není překvapení. Ale zatímco skupina s nízkým proteinem vážila o polovinu méně, 90% těchto extra kalorií bylo uloženo jako tuk. Kdežto skupina s vysokým proteinem vážila více, ale polovina byla v čisté svalové hmotě.

Jelikož svaly jsou "kamna", která spalují kalorie, samozřejmě skupina s vyšším množstvím svalové hmoty má daleko lepší předpoklady spálit i extra získaný tuk.

Dr. Heber z centra zdraví UCLA (Kalifornská univerzita v LA) uzavírá:
Hlídání si porcí spolu s dostatkem proteinu je efektivní způsob, jak získat optimální váhu.

Původně publikovaná zpráva: http://spotlight.vitals.com/2012/01/portion-control-and-high-protein-are-best-for-diet-confirms-dr-david-heber/

Česká zpráva: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/255209-nedostatek-proteinu-v-jidelnicku-ma-za-nasledek-rapidni-narust-telesneho-tuku.html

Žádné komentáře:

Okomentovat