Zpracované maso, tzn. slanina, párky, uzeniny, bylo doposud uváděno do souvislosti s rakovinou tlustého střeva a obezity.
Švédský výzkumný tým přichází s další souvislostí: rakovina játry, což je dost hardcore forma rakoviny. Riziko rakoviny se např. zvýší o 19% s každými 50g zpracovaného masa navíc / den, což je cca jeden párek. Celková pravděpodobnost je stále celkem nízká, např. kouření má daleko větší pravděpodobnost vzniku této rakoviny.
Ale celé je to o předcházení. Jak již bylo zmíněno v předchozím příspěvku (Až 40% případů rakoviny souvisí s životním stylem), náš životní styl zásadně ovlivňuje to, jak se budeme cítit a jak dlouho budeme žít.
Studie publikována v British Journal of Cancer.
Zpráva publikována na BBC http://www.bbc.co.uk/news/health-16526695.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat