pondělí 18. ledna 2010

Léčba vodou

Slyším to pořád: "Ale já nemůžu pít více vody, to bych furt běhal jen na záchod." Nebo: "Ale doktorka mi říkala, že to s tím pitím vody nemám přehánět." Nebo: "Piju, až mám žízeň."

A tak se hledají léky na migrény, na bolesti žaludku, a lidé utrácejí (nemalé) peníze v lékárnách, přestože by v mnoha případech stačilo poslechnout tělo a přírodu.

Po Internetu koluje zajímavý rozhovor s Dr. Batmanghelidjem o vodě - nenašel jsem sice ten původní rozhovor, ale existuje spousta míst, kde si jej můžete přečíst, např. zde: http://www.fit-centrum.cz/zdravi/3293-lecba-vodou.html, stejně jako některou z jeho knih.

Myšlenky, které mě zaujaly a které jsou předmětem diskuzí i jinde:
  • Když člověk pocítí žízeň, je už pozdě - k pocitu žízně by správně nemělo vůbec dojít. Je to jako když by člověk dolil benzín, až má prázdnou nádrž a auto se zastaví. A on dolije zas jen 1 litr (pokud má štěstí a benzínka je poblíž) a ujede jen pár kilometrů.
  • Nic nemůže vodu nahradit - žádná káva, žádná ovocná šťává. Tělo očekává tekutinu "bez programu", čistou H2O.
  • Chybné závěry plynoucí z reaktivního "řešení" problémů, kde chybí pátrání po hlubších souvislostech a příčinách:
Dr. B: Dalším klamným závěrem je otázka cholesterolu.

Cholesterol je jedním z nejdůležitějších prvků pro přežití lidského těla. Když začne tělo produkovat více cholesterolu, má k tomu důvod. Tímto důvodem rozhodně není blokovat srdeční tepny. Hladinu cholesterolu v těle měříme z krve, kterou odebereme z žil. Nikde v dějinách lékařství neexistuje jediný záznam o případu, kdy cholesterol zablokoval žíly v těle.

Takže problémem není lepivost cholesterolu, jak farmaceutický průmysl lidem vštěpuje – cholesterol je lepkavý, snižte jeho hladinu, jinak budete mít zablokované tepny, což je všechno nesmysl. Cholesterol ve skutečnosti zachraňuje lidské životy, protože funguje jako obvaz, vodotěsný obvaz, který si tělo samo vyprojektovalo.

Když se krev stává koncentrovanou a kyselou, a proudí staženými tepnami nebo kapilárami při dehydrataci, pak dochází v arteriálním systému k odřeninám a trhlinám; samozřejmě nejprve v kapilárách srdce.

Kdyby tam nebyl cholesterol, aby zakryl trhliny a oděrky, dostala by se krev pod membránu, sloupla ji a tato osoba by okamžitě zemřela. Cholesterol je vlastně prozatímní zachránce, který dává tělu čas, aby se ze svých problémů zotavilo. Nikdy jsme to nepochopili. Jsme impulzivní lékaři. Myslíme si, že když je něčeho moc, je třeba to snížit, a když je něčeho málo, je třeba to zvýšit.

Neptáme se, proč je toho málo nebo moc.

Redaktor: A farmaceutické firmy vědí, že léčení cholesterolu je obrovský průmysl…

Dr. B: Je to desetimiliardový průmysl. Existuje zpráva, že tyto statiny, léky snižující hladinu cholesterolu, ve skutečnosti způsobují amnézii. Jinými slovy, mozek zcela ztratí představu o tom, co se děje. Tato zpráva byla zveřejněna vynikajícím lékařem.

Byl lékařem u letectva a je výzkumníkem v NASA. Ví, o čem mluví.

Sám měl tento problém.

Redaktor: Právě jsem se chtěl vyjádřit k počtu nežádoucích účinků, které byly zaznamenány při užívání statinů. Někteří lidé trpí extrémní bolestí svalů. Zdá se, že amnézie, kterou jste zmínil, je velmi častým nežádoucím účinkem. Avšak právě vyšla studie, viděl jsem to dnes ráno, která říká, že borůvky obsahují fytoživiny, které prokazatelně snižují hladinu takzvaného mastného cholesterolu LDL silněji než statiny.

Dr. B: Je to zajímavé, protože, když tělo zvýší hladinu produkce cholesterolu, dělá to v rámci nouzové situace.

V normálním stavu má cholesterol v těle vytvořit buněčné membrány, mozkové buňky, izolace nervů a samozřejmě hormony a vitamin D. Takže to jsou základní součásti, které cholesterol v těle vytváří.

Nikdy bychom neměli zasahovat do cholesterolu, aniž bychom věděli, proč začalo tělo zvyšovat jeho hladinu.

1 komentář:

  1. Mnohdy je opravdu z vodovodu lepší voda. Z minerálek sázím na ondrášovku, je chutná a středně mineralizovaná, takže člověk nemá krápníkovou jeskyni v těle.

    OdpovědětVymazat