neděle 19. září 2010

Nezdravé obědy v Česku

Minulou středu byly publikovány výsledky studie, která se zabývá stravováním lidí v průběhu pracovního dne, v šesti evropských zemích. Průzkum je součástí mezinárodního projektu FOOD (viz Food Programme), jehož zadavatelem je Evropská komise. O studii psalo středeční Právo, online je zpráva např. zde: Svět potravin: Pouze polovina Čechů pravidelně obědvá.

Závěry z České Republiky nejsou žádným překvapením:
  • Pouze polovina Čechů pravidelně obědvá.
  • Když už Češi na oběd jdou, pak nejčastěji míří do jídelen a restaurací na teplé jídlo. Nejdůležitější pro ně je vzdálenost restaurace od pracoviště a velikost porce, kterou dostanou.
  • Ve skladbě převládají syté polévky provázené pečivem (sacharidy) a velká porce přílohy (brambory, rýže - tedy opět sacharidy).
  • Češi ve srovnání se Západoevropany také pijí ve velkém slazené nápoje (např. kofola, kola) a alkoholické nápoje (pivo) - opět extra kalorie.
  • To vše dohromady dělá oběd velice kalorickým s převahou sacharidů.

Jaké jsou důsledky?
  • 130 milionů Evropanů trpí obezitou a Česká republika patří v Evropě k zemím, kde je největší výskyt nadváhy a obezity.
  • Každý druhý člověk v České republice váží více než by měl.
  • Výzkum International Labor Organization ukazuje, že: špatné stravovací návyky snižují produktivitu práce až o 20 % (viz ILO report).

Žádné komentáře:

Okomentovat