Závěry z České Republiky nejsou žádným překvapením:
- Pouze polovina Čechů pravidelně obědvá.
- Když už Češi na oběd jdou, pak nejčastěji míří do jídelen a restaurací na teplé jídlo. Nejdůležitější pro ně je vzdálenost restaurace od pracoviště a velikost porce, kterou dostanou.
- Ve skladbě převládají syté polévky provázené pečivem (sacharidy) a velká porce přílohy (brambory, rýže - tedy opět sacharidy).
- Češi ve srovnání se Západoevropany také pijí ve velkém slazené nápoje (např. kofola, kola) a alkoholické nápoje (pivo) - opět extra kalorie.
- To vše dohromady dělá oběd velice kalorickým s převahou sacharidů.
Jaké jsou důsledky?
- 130 milionů Evropanů trpí obezitou a Česká republika patří v Evropě k zemím, kde je největší výskyt nadváhy a obezity.
- Každý druhý člověk v České republice váží více než by měl.
- Výzkum International Labor Organization ukazuje, že: špatné stravovací návyky snižují produktivitu práce až o 20 % (viz ILO report).
Žádné komentáře:
Okomentovat