čtvrtek 16. září 2010

Pravda o sóji

Nedávno se ke mně dostal "internetový oběžník" nazvaný Sója, voda, cola... to snad není pravda! Například se tam píše:
Poměrné množství sóji – ne jen mimochodem – obsahuje 4-5x víc ženských pohlavních hormonů ( nebo stejně působících alkaloidů), než obsahuje jedna antikoncepční tableta. Tato skutečnost je pro muže ješte nebezpečnější než pro ženy. Po těchto zjišteních američtí vědci povedli testy na 30-30 myších. ( 30 vzorků, 30 kontrolních zvířat) Všech 30 testovaných myší, které byly krmeny sójou, zahynulo na selhání srdce. Myši krmené normální stravou nevykazovaly žádné nesrovnalosti.
Tak a co teď? Znamená to, že mám zahodit svůj F1 koktejl, kde je 10g sojového proteinu, jinak mi vyrostou prsa? - V takovém případě se řídím principem Toyoty "Genchi Genbutsu" (jdi a ověř si vše na vlastní oči), tzn. nejdřív se zajímám, jaké jsou pro dané tvrzení důkazy - kdo to tvrdí a na základě čeho? Např. pro podobné šokující zprávy je typické, že se citují jistí vědci nebo vědecké studie, ale odkazy chybí. To znamená, že si dané tvrzení nemůžu ověřit. Takže je mi líto, taková informace mi k ničemu není.

Vzhledem k tomu, že Internet umožňuje volně šířit cokoliv si někoho napadne, musím znovu připomenout server http://hoax.cz/cze/, který se snaží analyzovat Internetové zprávy a varovat na lži, které se rychlostí světla šíří emaily. Díky tomu se Internet nestává ničím jiným, než jednou velkou drbárnou.

Pro důkazy je dobré nahlídnout na server The European Food Information Council, který je spolufinancován Evropskou komisí a má za cíl poskytovat vědecky podložené informace o potravinách - takže doporučuji přečíst ověřené informace o sóji: http://www.eufic.org/article/cs/nutrition/protein/artid/nove-poznatky-soje/
Na základě více než padesáti vědeckých nezávislých studií povolil Americký úřad pro potraviny a léky (US Food and Drug Administration - FDA), aby na obalech potravinářských výrobků včetně nápojů, které v jedné porci obsahují minimálně 6,25 g sojových bílkovin, bylo možno uvést následující: spotřeba 25 g sojových bílkovin denně jako část diety se sníženým obsahem nasycených tuků a cholesterolu může snížit nebezpečí výskytu srdečních onemocnění.
A dále vysvětluje situaci s estrogenem:
Estrogeny přítomné v soji mají tvar a strukturu molekul velice podobnou lidskému estrogenu a mohou se tedy rovněž vázat na estrogenní receptory. Jejich vliv je však mnohem mírnější a proto patrně jsou schopny snížit nebezpečí vyvolání procesu dělení buněk. Nedávné laboratorní studie prokázaly, že genistein, což je hlavní isoflavon rostlinného estrogenu v soji, se váže na receptory beta estrogenu podobným způsobem jako tamoxifen, což je lék používaný při prevenci vzniku a léčení rakoviny prsu.
Takže žádná prsa? Když dva dělají totéž, není to tak úplně totéž...

Snad se sója brzy dostane z kontextu "šidítka" nebo laciné náhražky masa.

Žádné komentáře:

Okomentovat