pondělí 13. července 2009

Každá cigareta poškozuje

O víkendu jsem byl na fantastickém Colours of Ostrava 2009 - všiml jsem si, že kouří sice menšina, ale stále kupodivu dost podstatná skupina lidí.

Pokud jste ještě nepřestali kouřit, tady je motivace: Fotografie orgánů poškozených kouřením a video Každá cigareta vám škodí.

To se netýká jen tzv. kuřáků, ale nás všech, kteří žijeme ve společnosti, ve které je normální kouřit v místnosti s lidmi, kteří o to nestojí (viz 99% restaurací). Na tzv. pasivní kouření u nás umírá 3000 lidí ročně - viz http://www.dokurte.cz/?stranka=pasivni_koureni&typ=sablony.

Každý se děsí podobných obrázků a statistik - bohužel, dokud nás nic nebolí, nic neřešíme. Co se děje v těle vidět není, tudíž se tím nezabývám. Problémy tohoto typu však bují několik let. Játra funguje, pokud je jí alespoň 10%. Ledviny vás začnou bolet, až je jejich funkce ze 70% vyřazena. A i u lékaře zachytit podobné problémy lze až v závěrečném stádiu.

Ale že něco není vidět ještě neznamená, že to neexistuje. Často slýchám vzrušené reakce na to, že ten či onen zemřel na rakovinu - jako důsledek životního stylu. Obvyklá reakce na podobné statistiky ovšem není změna chování, ale heslo: "Když je ten život tak krátký, musím si ho max užít právě teď." což ve zkratce nazývám - postoj parazita. Každý svého štěstí strůjcem.

Terezka měla na posledním kurzu Krotitelů tuků zdravotní sestřičku z neurologie, která se na kurz přihlásila ne proto, aby hubla, ale protože viděla, co s lidmi dělá infarkt, mrtvička a podobně. S mladými lidmi. Zbytečně.

Žádné komentáře:

Okomentovat