neděle 2. listopadu 2008

Příběh mého taťky Ludvíka


Jedna z obvyklých civilizačních chorob je bolest hlavy... Když se kouknu kolem sebe, i v rámci deseti nejblišších najdu ty, co berou jako normální několikrát do měsíce konzumovat ibuprofen nebo analgetikum. Jo jo, jednoduchý reaktivní způsob: něco mě bolí, vezmu si tabletku - červenou nebo modrou. Snazší, ale z dlouhodobého hlediska nic neřešící způsob - viz http://www.bolestihlavy.cz/
"Bolest obecně slouží odpradávna k tomu, aby varovala. Říká: "Pozor, děje se něco špatného!" Akutní bolest bývá zpravidla signálem upozorňujícím na porušení rovnováhy v pochodech našeho těla, příznakem onemocnění. Vnímání a vedení bolesti zajišťují senzitivní nervová vlákna a jejich zakončení."
Jenže kdo pátrá po příčině?
"Mnoho lidí sahá při počínajících bolestech hlavy po volně prodejných lécích potlačujících bolest (analgetikách). Mezi tři hlavní běžná analgetika patří kyselina acetylsalicylová (např. Aspirin, Acylpirin, Aspro), ibuprofen (např. Nurofen, Ibalgin, Brufen) a paracetamol (např. Paralen, Ataralgin, Panadol). Tyto léky však dokáží pouze přechodně ovlivnit následek migrenózního záchvatu, na jeho trvání ani vlastní existenci nic nemění. Jejich dlouhodobé užívání s sebou navíc přináší rizika."

Můj taťka trpí bolestí hlavy od dětství. Co ho znám polyká prášky. Před rokem a půl jsem jej namotivoval, aby šel k řádnému neurologovi a nechal se vyšetřit - přece není možné, aby v 21. století člověk takhle trpěl. Takže odjeli i s mamkou do jedné uznávané nemocnice v Ostravě a tam mu řekli - "Pane Šmiřák, s tímhle už prostě zemřete..." 

"S tímhle" znamená 20 - 25 tabletek valetolu, ibuprofenu a podobných svinstev měsíčně. S tímhle znamená, že ho skoro každý den bolela hlava tak, že bych nevytáhl paty z domu, a 10% záchvatů byla nefalšovaná migréna.

Tak jsem se naštval a šli jsme do řešení problému sami: nejdřív trocha studia - pro začátek stačí projít již citovanou stránku http://www.bolestihlavy.cz/

Druhu bolestí je mnoho a mají různé příčiny: od těch zásadnějších (infekce, mrtvice), přes nejznámnější migrénu, ke které se ještě vrátím, přes snadnější ale nejčastější (souvisí s životním stylem): nedostatečný pitný režim (ledviny), nedostatek živin (tuky, cukry) nebo mikronutrientů (horčík, vápník => svalová tenze), přetížení trávicího traktu, "znečištění", tenzní bolest hlavy (napětí v šíji, nedostatek spánku, stres, psychika). Ať je to jakkoliv, lékař by měl příčinu odhalit!

Takže jsme se do toho pustili. Ještě předtím, než se vydal na ono vyšetření do nemocnice, psal si "deníček migrenika", tzn. každý den záznam o tom, co jedl, jaké bylo počasí, jak pracoval, jak se cítil, jaký druh bolesti ho postihl, atd...
Z toho vyplynulo již zmíněné 20 - 25 dní v bolestech (sledování několik měsíců a totéž v podstatě taťka vnímal subjektivně), tzn. stejný počet analgetik, tzn. zátěž játry a žaludku a zároveň žádné řešení. Ovlivňující faktory: počasí, pohyb, strava, ... Tzn. v podstatě vše.

A teď ta dobrá zpráva: v dubnu 2007 jsme provedli zásadní změny ve stravování a výsledek byl následující: z 21 výskytů (duben) pokles na 9 (květen) a téměř bez potřeby použít analgetika!


Tento výsledek trvá rok a půl, tzn. nejde o žádný statistický výkyv.

Co se teda stalo (pozor, neberte to jako obecně platný předpis, zabralo to u taťky, každý má příčiny v něčem jiném) - zaměřili jsme se na: 
  1. Pročištění (šíza a čistící termák) - taťka pracuje 30 roků v toxickém prostředí jako střikač nábytku.
  2. Pitný režim (opět termák + denní pitný plán).
  3. Svalová tenze a psychika (tang kuei + guarana).      
  4. Úprava jídelníčku (redukce čokolády, citrusových plodů, méně živočišných tuků a masa, více zeleniny) - snížení zátěže trávicího traktu a v poslední 3 měsíce i zdravá snídaně.
  5. Pravidelný pohyb a uvolnění.
  6. Když se nakonec jedná o migrénu (je důležité naučit se rozeznat od tenzní bolesti, atd. - jak zmíněno výše) příjde na řadu nějaký druh triptanu, který - jedoduše řečeno - pošefuje serotonin, aby neblbnul a nezpůsoboval migrénu; taťka používá sumigru - tím se vyhýbá nepříjemným vedlejším efektům analgetik (trpí žaludek, játra).

Závěrem: hlava fyzicky nebolí - není tam žádný nerv, který by hlásil poškození - jedná se o signál těla nebo psychiky, že něco není OK - přemýšlejte nad tím, tělo vám to vrátí.

Žádné komentáře:

Okomentovat