sobota 22. listopadu 2008

Sny poskytují téma k úvaze



Jelikož rád spím a spím na nekoho dlouho - 8-9hod. - a sny pro mne byly vždy zajímavou kapitolou (bohužel jsem zatím neobjevil jungovský klíč na rozluštění obsahu snů) a je stále tajemnou a zajímavou kapitolou obecně (viz popularita snářů), tak jsem si před několika měsíci uložil náhodou narazivší podcast o Spánku a snění http://www.rozhlas.cz/leonardo/audio/_audio/00453257.mp3

Co mě zaujalo:
  • "Spousta chorob - duševních i fyziologických - vzniká z nedostatku spánku."
  • "Většina současných studií prokazuje: v průměru, každý je jiný, ale v průměru, pokud spíme méně než 7h denně, snižuje to schopnost bdělosti, pozornosti a intelektuálního výkonu."
  • "Během spánku dochází k regeneraci; spánek je důležitý pro zpracování a uložení zážitků, nashromážděných během dne, je důležitý pro imunologické procesy."
  • "Lidé, kterým stačí 5h spánku, mají jiné rozložení fází spánku: mají delší fáze hlubokého spánku, kde dochází ke snění a k zásadní regeneraci." zajímavé je, jak snění a regenerace jdou ruku v ruce a jsou v nejdůležitější fázi spánku - pokud nabouráme nebo znemožníme tuto fázi, nastává problém.
  • "Pacienti s chronickou poruchou spánku jsou léčeni především psychoterapií, někdy spolupomocí psychofarmak..." což napovídá, jak významné je obousměrné propojení spánku a psychiky, versus - selzkým rozumem očekávaná - fyziologická závislost (ukazuje to na neefektivitu sprášku na spaní? jedná se o další řešení ala ibuprofen? tj. problém se vlastně neřeší?)
A samozřejmě o symbolice snů:
  • "Pokud se někomu zdá o zemětřesení, neznamená to zemětřesení v číně nebo kdo ví kde, o čem by se dalo dočíst v novinách, to zemětřesní je v nás."
  • "Jedné klientce se zdálo, že žebrá peníze pro tu rodinu a vždycky se těší, jak ji ta rodina pochválí; samozřejmě je ten sen o ní, ten sen může vypovídat o přehnané oběti rodině." 
  • "Sny poskytují téma k úvaze; co se děje v naší duši a zaslouží si pozornost."
  • "Další sen: klientka jela na chatu; a ta chata byla krásně zařízená, útulná, plná knih, na stole, na okně, všude; přijel tam chlapec, nezbedné dítě, jezdí tam mezi tím na kole a ona najednou zjistí, že je tam plno lidských exkrementů a ten chlapec tam jezdil a rozmazával ty exkrementy; a její první reakce při tom vyprávění byla, že to tam nastražil ten chlapec. Ten sen není o tom chlapci nebo proč je nevychovaný, ale o té snící pacientce - 95% času se věnuje vzdělávání, na kole jela před 15 lety a samozřejmě to dítě je uzavřeno v ní a chce ven."

Co je důležité pro kvalitní spánek:
  • Pohyb: zmínil jsem již několikrát, jak je vše spolu propojeno a jak pohyb souvisí se spousty dalších procesů v těle
  • Strava (těžká jídla večer samozřejmě zatěžují), pití (kafe, čaje)
  • Nezatěžovat mozek před spaním 

Vliv spánkového režimu na biorytmy byly tématem posledního ženšenu na českém rozhlasu: http://www.rozhlas.cz/podcast/media/_audio/00817835.mp3
  •  Opět: "Naše tělo má přirozenou schopnost říct si kolik je akorát tak dost, jenže my to ignorujeme: pracujeme na směny, paříme dlouho do noci (za vydatné pomoci energetických nápojů) a myslíme si, že deficit doženeme později."
  • "Klíč ke zdraví je pravidelná životospráva. V dnešním urychleném způsobu života porušujeme pravidelnost; abychom žili zdravě, musíme chodit pravidelně spát a vstávat - a vstávat máme přirozeně, ne podle budíku." Přirozeně se probouzíme v okamžiku, kdy máme tělo připraveno: tělesná teplota se zvýší, klesá melatonin, rostou různé "denní" hromony.
  • "Spánkový dluh, který vzniká přes týden a doháním o víkendu, ve skutečnosti znamená, že každý týden zažíváme změnu letního času na zimní a v pondělí naopak." Samozřejmě to našemu tělu neprospívá.  

Žádné komentáře:

Okomentovat