pondělí 10. listopadu 2008

V zimně se tloustne

Článek Musíme jíst v zimě jinak než v létě? http://www.rozumnehubnuti.cz/?p=370 rozebírá důvody, proč máme v zimně větší chuť do sladkého (bacha, není to jen selskorozumové "protože se nehýbem"), které platí obecne a už jsme se tady o tom dobrou čtvrthodinu bavili, např:
Notoricky známou příčinou jsou dlouhé pauzy mezi jídly, špatný výběr potravin z hlediska glykemického indexu (například bílá bageta k snídani namazaná jen džemem nebo nutelou zvýší prudce hladinu glykemie a následně způsobí pokles hladiny cukru v krvi, který podpoří chuť na sacharidy další. Na podzim a v zimě přibývají další faktory, které podporují vyšší příjem energie a touhu (”bažení”) po sacharidech. Na Univerzitě v Maastrichtu byla provedena studie (vyšla v British Journal of Nutrition 2005) s 52 zdravými dobrovolníky s BMI v normě. Příjem energie byl v zimě (leden) průměrně o 900 kJ vyšší než v létě (červenec).

Ale také serotonin (níže diskutován vliv na depresi a migrénu):
Jednou z příčin zimního přejídání je kratší doba denního svitu a s tím spojená nižší hladina serotoninu. Serotonin působí jako neurotransmiter (přenašeč nervových vzruchů) a jeho nižší hladiny jsou spojeny s tendencí k přejídání, problémy se spánkem a zhoršením nálady. Špatnou náladu se snažíme “zajíst” potravinami bohatými na sacharidy, které na chvíli hladinu serotoninu zvednou, ovšem z následného přibírání se naše nálada může zhoršovat, dostáváme se tak snadno do bludného kruhu.

2 komentáře:

  1. Jelikož jsem teď ve Švédsku, tak jsem si uvědomil, jak zásadní význam má fakt výživa na kvalitu, způsob života a na to jak vypadáme (ne že bych to nevěděl :-) ale ten serotonin mně to teď ještě potvrdil víc). Když se podíváme, jak jíme my češi a jak jí Fini, Švédi, Novoré a uvědomíme si, že třeba v Helsinkách je od října do března skoro pořád tma přes den a rozhodně Helsinky nejsou plný boubelatých tlouštíků...

    OdpovědětVymazat
  2. Jak jsem se bavil s různými Finy všetně Miky, tak ono jich tam plno boubelatých (a opilých) bylo; někdy v 80 letech ale na tom začali makat, tzn. motivace lidí do zeleniny a ryb, atd., výsledek je docela jasný: podařilo se jim snížit výskyt obezity, kardio-vaskulárních chorob, rakoviny, atd.

    OdpovědětVymazat