neděle 16. listopadu 2008

Služba, ne produkt

Dnes jsme opět narazili na téma, o kterém jsem tady již hovořil; paní, klientka od Terezky, mluvila o zeleném ječmenu a mořské řase, což jsou určitě prospěšně věci (stejně jako je v současnosti fenomén aloe), jenže mě taky zajímá celistvost; co tím přesně myslím:
  • Vláknina a další látky (bylinky, ječmen), podporující nebo spouštějící čištění, musí jít ruku v ruce s dostatkem vody - jenže většina lidí má problém s pitným režimem.
  • Jedna věc je čistění, další je dovyživení - dát tělu šanci, sílu a prostor poprat se s nemocemi a "vyladid se" (čili že se cítíme skvěle a plní vitality) dodat vše, co potřebuje ke správnému fungování nejen mozek a srdce, ale každičká buňka v lidském těle.
  • Pohyb startuje spoustu důležitých procesů v lidském těle (látkový a energetický metabolismus, odumírání buňek, pružnost chrupavky, prokrvení, atd.), viz například http://www.rozumnehubnuti.cz/?p=30
  • V neposlední řadě Terezka poskytuje službu - klienti si kupují servis, nejdříve pomáhá odhalit, co je jejich základní problém a na co se soustředit nejdříve, zajistit, že užívají vše ve správném poměru a na nic nezapomínají. Navíc je Terezka povzbuzuje, uklidňuje ("Ano, tenhle projev je normální, jedná se o detoxikaci."), zajišťuje dlouhodobě udržitelný celistvý program ("Nejdřív nástup pitného režimu pomocí čaje, pak pomalu čištění, a dovyživění.").
Sám dělám konzultace (nasazování praktik ohledně vývoje software) a vím, jak je důležitá role "kouče" - někoho, kdo vede tým/člověka směrem k cíli. Dvě známé, které jsem v poslední době přivedl k Terezce, jsou nadšené z jejího přístupu - jsme lidé a jako lidé budeme vždycky nejefektivněji komunikovat s druhým člověkem tváří v tvář. Lidé, kteří si koupili výrobky ať už v lékárně, přes internet, nebo byli na přednášce, nedosáhli takových dlouhodobých výsledků jako model Terezka:-)

Často slýchám: já si raději zajdu do fitka nebo zaběhám a zhubnu hned... Hm, první skupina lidí to sice říká, ale nikdy do toho fitka nedojdou; prý mají moc práce, ale ve skutečnosti se jim tam nechce. Druhá skupina do toho fitka dojde; ale nemají kouče a tak se zedřou, efekt žádný, a příště nastupují výmluvy typu "moc práce" jako u první skupiny.

Nebo třeba slýchám: raději než tyto prášky si koupím zeleninu nebo rybu a mám to totéž; hm, jenže nic z toho se nikdy nestane, protože zelenina je hnusná, ryby smrdí a žízeň nemám. A hlavně chybí chuť, tedy sůl a koření. Navíc, co dnes člověk koupí v supermarketu, o tom se lze dočíst v příspěvcích níže. 

2 komentáře:

  1. S článkem souhlasím pouze částečně - ano, zelenina je hnusná a ryby smrdí. Ovšem žízeň - tu já mám!

    :-)

    -rk

    OdpovědětVymazat